25 Aralık 2011 Pazar

Yabancılarla Gün-DEMLENDİK

Ah ah içimiz yanıyor,ölüyoruz,bitiyoruz …


Öyle basit ölüp bitmelerden değil bu tabi ki! 

Neye niyet neye kısmet diyerek oturumu açıyorum . 

Lise yıllarında hepimizin Psikoloji dersine ev sahipliği yapmış olan bir Pavlov vardı,hani o unutulması mümkün olmayan “Pavlov’un İti” vardı bir de. 

Eline hademelerin elektrikler kesildiğinde tenefüsü haber vermek için kullandığı zillerden alıyorsun ,köpeğe zili çalıyorsun,tık yok .Zili saklayıp bir parça eti alıp gösteriyorsun ,salyalar ağzından akmaya başlıyor.Sonra önce zili çalıp ardından eti uzattığında köpek bu duruma yavaş yavaş alışıyor.Sonraları daha et gelmeden zili görür görmez salyaları akıtmaya başlıyor.Olay bu kadar basit,buna klasik koşullanma diyoruz.

Şimdi televizyonlarda öyle bir sürü reklam var. Bangır bangır bağırıyor adamlar şu lastik iyi arabanızda kullanın diye, araba sahibi vatandaşlarda o lastiğe karşı tık yok.Şöyle güzel yabancı bir kızı koy reklama …Reklamda önce kızı göster,erkekte salyalar akmaya başlar.Reklamda önce kızın gösterilip ardından lastiğin gösterilmesiyle beraber lastiğe karşı ilgi bir hayli artar. “Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez.”mantığıyla hareket eden erkekler vasıtasıyla lastik satışları depar atar.Buna da yabancı kızlara karşı klasik koşullanma diyoruz.

Sonra yine münasip bir ‘püskevit’ reklamı yapılsın.Önce püskevitler ekranlarda defalarca gösterilsin,kızlarda tık yok.Ama reklamda püskeviti sakla,şöyle yakışıklı yabancı erkekleri göster,hanım hanımcık kızlardan salyalar akmaya başlar.Yakışıklı erkeklerin ardından püskevit ekrana çıkartılırsa bir süre sonra püskevit satışlarında fırlama an meselesidir.Buna da yabancı erkeklere karşı klasik koşullanma diyoruz. 

Gel gelelim asıl mevzuya.Tarihte bize şunu yaptılar,bunu yaptılar diyip milliyetçi tutumlar sergileriz.Her gün bir yığın dolusu sayarız içimizden türlü türlü ,sonra boykotlar filan yaparız. Ama gel gelelim onlarla aynı mekana girdiğimizde Türkler şöyle,Türkler böyle diyip mantığa bürünür,onlardan oluveririz. 

Sözüm ona Allah aşkına yabancı sevdanız tutup da geçmişteki gibi yine "Onlardanız" demeyiniz !!!

Evet, “Pavlov’un İti”nden geldik nerelere. 

Atalar ne demiş : “Gelin binmiş deveye ,gör kısmeti nereye.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder